top of page
Vyhledat

V čem je síla vitaminu C?

S nastávajícím chladným období je vitamín C více prosazovaný. V minulém článku jsme Vám vysvětlily, proč je tento vitamin prospěšný pro naši pleť. Nyní se zaměříme na to, v čem je prospěšný pro celé naše tělo a organismus.


Vitamin C je pro naše tělo nezbytná látka. Je potřebný pro tvorbu kolagenu, pro normální funkci krevních cév, kostí, chrupavek, dásní, kůže a zubů. Pozitivně působí na nervovou soustavu a psychiku, snižuje únavu a vyčerpání, chrání buňky před oxidativním stresem … A hlavně - přispívá k normální funkci imunitního systému.


Dospělý člověk by měl v průměru denně přijmout 80 mg vitaminu C. Příjem by měli zvýšit kuřáci, těhotné a kojící ženy, nemocní lidé a lidé ve fázi rekonvalescence, starší osoby a osoby se zvýšenou fyzickou a psychickou zátěží.


Vitamin C nalezneme v běžných potravinách. A v jakých potravinách ho nalezneme nejvíce?

1) ACEROLA = ovoce podobné třešním, na 100 g má téměř 1 700 mg vitaminu C

2) ŠÍPEK a ČERNÝ RYBÍZ = na 100 g zde nalezneme až 200 mg vitaminu C

3) KIWI = na 100 g má kiwi 118 mg vitaminu C

4) BROKOLICE = „bramborové místo“ obsadila tato zelenina, obsahuje na 100 g 101 mg vitaminu C


Množství, které se nachází v těchto potravinách se samozřejmě liší v závislosti od podmínek, ve kterých jsou tyto potraviny pěstované a taky na způsobu úpravy. Všechny tyto hodnoty jsou v syrovém stavu. Proto spousta z nás sahá po suplementech, které pomáhají denní dávku doplnit. Doporučujeme upřednostňovat ty, které jsou z přírodních zdrojů a fungují na bázi postupného uvolňování.


Předávkování vitaminu C není v podstatě možné. Je běžně rozpustný ve vodě a pokud ho tělo bude mít přebytek, vyloučí ho v moči.


Naopak jeho nedostatek může způsobit:

- Zvýšenou tvorbu modřin

- Krvácení z nosu

- Pomalejší hojení

- Únavu a depresi

- Oteklé klouby

- Suché vlasy a nehty

- Zvýšenou náchylnost k onemocnění


Silný nedostatek vitaminu C vede k tvorbě tzv. kurdějí. Tato nemoc je charakterizovaná celkovou slabostí, anémií, onemocnění dásní a krvácení do kůže.


Nicméně podzim je také nádherné roční období, proto se teple oblečte, zajděte si na procházku do přírody. Doma si uvařte teplý čaj, dejte si ovoce, … Tím přirozeně posílíte imunitní systém a i svou psychiku. 😊


12 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page